© Fotolia

© Fotolia

Olen viimeisten neljän viikon aikana kavunnut 1-3 kertaa päivässä portaat 6. kerrokseen.

Pakolliset porrastreenit alkoivat kun taloyhtiön hissi jäi remontin takia pois käytöstä ja päättyivät viime torstaina. (Olen aivan onnessa suhannut hissillä ylös ja alas muutaman viimeisen päivän ajan).

Säännöllinen portaiden nouseminen on tuottanut tulosta eli aerobinen kuntoni on selvästi parantunut tänä aikana.

Kuukausi sitten jaksoin nousta yhtä soittoa huoneiston 41 kohdalle ennen kuin jouduin pitämään lyhyen hengähdystauon. Viikon-parin harjoittelun jälkeen jaksoin nousta yhtä soittoa huoneiston 44 kohdalle ennen kuin jouduin vetämään henkeä.

1,5 viikkoa sitten kuntoni alkoi olla sillä tasolla että pystyin nousemaan portaat pysähtymättä kuudenteen kerrokseen saakka.

Kokemuksen perusteella voin myös kertoa, että portaiden nouseminen täydessä kuormassa ei ole kivaa. Nousin kerran kuudenteen kerrokseen mukanani 6-7 kiloa ruokaa ja muita tavaroita (2kg jauhoja, 1 kg omenoita ja arviolta muutama kilo muita elintarvikkeita) ja jouduin sillä matkalla pysähtymään ainakin 2 kertaa. Kuormani olisi ollut vielä raskaampi jos olisin joutunut kantamaan selässäni tietokonetta, mutta onneksi koulu loppui juuri ennen hissiremontin alkamista.

Portaiden nouseminen tuntuu myös jostain syystä huomattavasti kevyemmältä silloin minulla on jänis – eli joku joka nousee portaita takanani – kirittämässä. 🙂 Tämän kokemuksen ansiosta ymmärrän vähän paremmin miksi juoksukisoissa on jäniksiä ihmisiä kirittämästä.

Olen suht terve ja kohtuullisessa kunnossa joten neljän viikon pakolliset treenit eivät käyneet liian raskaiksi, mutta minua hirvitti ja hirvittää vieläkin ajatella niitä jotka ovat huonokuntoisia ja asuvat yläkerroksissa. Tosin luulen että kaikki kynnelle kykenevät  muuttivat remontin ajaksi asumaan mökille tai kuka minnekin.

Täytyy kehua että myös sanoa että postinkantajat ja mainosten jakelijat ovat kiitettävästi jaksaneet jakaa postit tämän kuukauden aikana.

*******

Kuukauden kestänyt hissiremontti oli silti vaivan arvoinen. Vanha hissi oli ehkä suurin melunlähde talossamme. Vanha hissi kolisi ja natisi kulkiessaan niin, että herkkäunisimmat varmaan heräsivät joka kerta kun joku käytti hissiä yöaikaan. Nyt hissi kulkee kuin ilmatyynyillä eikä pidä paljon mitään ääntä, suhina vain kuuluu. Mennyttä ovat tietysti myös ne ajat kun hissikaverilta piti kysyä mihin kerrokseen hän on menossa ennen kuin painoi oman kerroksen nappia.

Plussaa on mahdollisesti myös se, että nyt hissikaverille ei ole pakko sanoa sanaakaan – paitsi jos muuten on niin ”hullu” että haluaa harrastaa small talkia hississä naapureiden kanssa. 🙂

Uusi hissi on myös nätimpi kuin entinen. Vanhan tumman paneloinnin sijasta yläosassa on vaalea puupanelointi ja alaosa on karkaistua terästä. Myös valaistus on uusittu joten hissin peilistä on paljon helpompi nähdä ihon epätasaisuudet ja mustapäät.

Ehkä mun pitää lopettaa hissistä paasaaminen tähän koska aihe ei ehkä kiehdo blogin lukijoita yhtä paljon kuin minua. 🙂

*******

Aerobisen kunnon parantumisen lisäksi portaiden nouseminen on selvästikin ollut hyvää jalkatreeniä. Myös pakarat ovat saaneet kyytiä, mutten osaa sanoa olisivatko ne saaneet yhtään ”liftiä” pakollisen pakaratreenin ansiosta.

Vähän minua houkuttaisi jatkaa porrastreenejä ihan vain jotta voisin nähdä pystyisikö esim. kuukauden lisätreenien jälkeen nousemaan omaan kerrokseen ilman että hengästyisin yhtään. Olisi se vaan mahtavaa! Toisaalta uudella hissillä ajelu on sen verran hauskaa, että tarvitsen jonkinlaisen henkisen psyykkauksen ennen kuin ryhdyn puuhaan.

Kysymys: oletko koskaan asunut hissittömän talon yläkerroksissa?

Kommentit

  1. miisa sanoo:

    Kuulostaap tehokkaalta treeniltä! Itse en ole asunut kolmatta kerrosta korkeammalla, mutta joskus aikoinaan työpaikkani sijaitsi 6. kerroksessa ja silloin tuli niissä kuntoiltua. Työporukalla se oli mukavaa..ja itseasiassa nykyisin kävelen töissäni aina 4. kerrokseen.

    • Satu sanoo:

      Tehokasta se onkin! Olen yrittänyt pitää tapaa yllä sen jälkeenkin, tosin aina välillä unohdan että pitäisi käydä kiipeämässä ne portaat. Asuin myös itse nuorempana 3. kerroksen asunnossa ja silloin käytin melkein aina portaita, koska se oli nopeampaa kuin odotella hissin saapumista.

Sana on vapaa - ota kantaa ja kommentoi

*